1. Το σώμα των θαλάσσιων χελωνών περιβάλλεται από κέλυφος που αποτελείται από οστά και κεράτινες πλάκες. Οι θαλάσσιες χελώνες φέρουν πεπλατυσμένα πτερύγια. Μέσα στο νερό τα μπροστινά πτερύγια χρησιμοποιούνται για την προώθηση, ενώ τα πίσω για την κατεύθυνση.
Διαθέτουν πνεύμονες και αναπνέουν αέρα. Το αίμα και ο μυϊκός τους ιστός μπορούν να αποθηκεύσουν μεγάλες ποσότητες οξυγόνου, επιτρέποντας τους να παραμένουν για αρκετές ώρες κάτω από το νερό ακόμη και σε κατάσταση νάρκης.
Οι ενήλικες θαλάσσιες χελώνες τρέφονται κυρίως με αργοκίνητα ζώα, όπως οστρακοειδή, κοιλεντερόζωα (μέδουσες κλπ), μαλάκια (μύδια, στρείδια κλπ), εχινόδερμα (π.χ. αχινούς) και καρκινοειδή (π.χ. καβούρια) ή με προσκολλημένους σε βράχους οργανισμούς όπως φυτά και σπόγγοι. Οι χελώνες έχουν πολύ καλή όσφρηση, γεγονός που τις βοηθά στον εντοπισμό της τροφής.
(Πηγή : Δημόπουλος, Δημήτριος, Εφαρμογή προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με αντικείμενο τη θαλάσσια χελώνα Caretta caretta και στόχο τη δημιουργία θετικών προς αυτήν στάσεων, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Βιολογίας. Τομέας Οικολογίας, 2006, http://phdtheses.ekt.gr/eadd/handle/10442/14107 σελ. 35)
|
|
2. Οι θαλάσσιες χελώνες χρειάζονται κατάλληλες περιοχές όπου μπορούν να ολοκληρώσουν τον κύκλο ζωής τους, όπως αμμώδεις παραλίες για να αποθέσουν τα αυγά τους, ρηχές και θαλάσσιες περιοχές για να βρουν τροφή. Οι παραλίες όπου αποθέτουν τα αυγά τους υφίστανται διάφορες απειλές όπως η τουριστική και οικιστική ανάπτυξη και η απώλεια περιοχών φωλεοποίησης λόγω της αλλαγής των χρήσεων γης (γεωργία, απόληψη άμμου κ.α.).
Οι θαλάσσιες χελώνες προτιμούν να γεννήσουν τα αυγά τους την εποχή όπου επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες καθώς η εκκόλαψη των αυγών απαιτεί τέτοιες θερμοκρασίες. Η γέννα πραγματοποιείται τη νύχτα για να αποφευχθεί η θήρευση. Μία δεύτερη προσαρμογή αφορά τους νεοσσούς. Τα νεαρά άτομα, εκκολάπτονται τη νύχτα για να μην υποστούν θήρευση από διάφορα άλλα ζώα. Έτσι κινούνται προς την περιοχή όπου υπάρχει ο περισσότερος φωτισμός, δηλαδή προς την θάλασσα όπου τα καθοδηγεί η αντανάκλαση των αστεριών και του φεγγαριού.
(Πηγή : Schofield, Gail (2009, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Διερεύνηση οικολογίας-δυναμικής πληθυσμών της θαλασσιάς χελώνας Caretta caretta στο βιότοπο αναπαραγωγής το κόλπου Λαγανά με τη χρήση συγχρόνων μεθόδων. http://phdtheses.ekt.gr/eadd/handle/10442/18645 σελ. 16-17)
|